De destructieve impact van mijnbouw

Help mee en doneer

Kom in actie voor mijnbouwgemeenschappen

De verwarming een graadje warmer als het koud is. Het bad bijvullen met wat heet water. Je denkt er nauwelijks over na. Dat er bijvoorbeeld steenkolen nodig zijn om ons water te verwarmen. En dat deze steenkolen door Nederland uit Zuid-Afrika worden geïmporteerd.

De Zuid-Afrikaanse bodem is rijk aan steenkolen. De winning ervan is dan ook een grote bron van inkomsten voor het land. Maar daar profiteren de lokale gemeenschappen in mijnbouwgebieden niet van. Zij kampen met vervuilde grond en verzuurd water, waardoor ze grote gezondheidsrisico’s lopen. Met name vrouwen zijn hiervan de stille slachtoffers. Op het vervuilde land kunnen zij geen voedsel meer verbouwen, ze moeten verder lopen voor het halen van schoon drinkwater en dragen de zorg voor hun zieke mannen en zonen.

ActionAid wil dat Zuid-Afrikaanse gemeenschappen profiteren van hun bodemschatten. En ook vrouwen de kans krijgen om een beter bestaan op te bouwen, voor henzelf en hun families. Daarom werken we al jaren samen om hun positie te versterken, hun veiligheid te vergroten en hun inkomen te verhogen.

Wat doet ActionAid?

  • We zetten vrouwennetwerken op waar vrouwen samen een actieplan maken om hun positie, veiligheid en inkomen rond de steenkolenmijnen te verbeteren.
  • Met juridische hulp staan we omwonenden bij die een rechtszaak willen aanspannen tegen mijnbouwbedrijven die zich niet aan de regels houden.
  • We doen onderzoek naar de impact van steenkolenwinning op vrouwen, waarmee we beter voorbereid naar de overheid en energiebedrijven kunnen stappen.